19.02.2020

Pitkospuut ovat mökkipihan somistus

Pitkospuut sopivat retkeilyreittien lisäksi somistukseksi omakotitalon tai mökin pihaan. Lue ProMaiseman Markon ja Mikan vinkit pitkospuiden rakentamiseen.
Alt

Kahden miehen partio asentaa pitkoksia jopa pari sataa metriä päivässä. Kuva: Studio Korento.

1. Miksi tehdä pitkokset omaan pihaan tai puutarhaan?

Pitkospuut voi hyvin asentaa retkeilyreittien lisäksi myös piharakenteiksi mökkien ja omakotitalojen pihoihin. Esimerkiksi metsäisessä ympäristössä olevassa mökkipihassa voi olla kosteita notkelmia tai kivikkoa, joiden yli rakennettavat pitkokset helpottavat liikkumista. Niillä voi myös suojata herkän aluskasvillisuuden kulumista.

”Lyhyempiä pitkospuupätkiä voi rakentaa melkein minne vain kuten laiturille, grillikatokselle tai huussille. Nätisti tehty pitkospuurakenne on sopivassa ympäristössä pihan somiste”, sanoo pitkospuita Joensuun seudulla Pohjois-Karjalassa asentavan ProMaisema-yrityksen Mika Issakainen

Issakainen pitää pitkospuiden etuna myös luonnonmukaisuutta.

”Pitkosten pinta on miellyttävä myös paljain jaloin kuljettaessa, ja puun pinta kuivuu nopeasti sateen jäljiltä”.

2. Huomio rakennustapaan ja materiaaleihin

ProMaiseman yrittäjät Mika Issakainen ja Marko Parkkinen suosivat pitkospuissa männyn sydänpuusta tehtyjä lankkuja. Lankut he sahaavat itse omakotitalojen ja mökkien pihoissa kasvaneista männyistä, jotka omistaja on kaadattanut esimerkiksi turvallisuussyistä.   

”Järeäksi kasvaneilla männyillä sydänpuun osuus on jo noin 50 prosenttia rungon poikkileikkauksen pinta-alasta. Emme kyllästä tai käsittele pitkospuita kemikaaleilla. Vanhaksi kasvaneen männyn sydänpuu on jo luontaisesti kestävää”, Issakainen sanoo. 

Kun pitkospuulankut eivät asennettaessa ole suoraan kosketuksissa maahan, se patinoituu ja harmaantuu kauniisti. 

Issakainen ei myöskään suosittele nauloja pitkospuiden asentamistyössä.

”Pitkospuiden lankkuja ei kannata pilata nauloilla. Kun pitkoksiin laittaa perinteisen puutapin ja kiinnittää se oikein, liitokset pitävät kutinsa parhaiten.”

3. Suunnittele ajan kanssa, tuunaa tarvittaessa 

Voiko pitkosten rakentamisessa mennä jokin asia pieleen?

Tärkeintä on suunnitella pitkospuiden ja muiden urien sijoittelu pihaan ja puutarhaan ajan kanssa ja käyttäjien tarpeita vastaavasti, Issakainen sanoo.

”Jos pitkokset tai polku tulevat oikeiden tarpeiden kannalta loppujen lopuksi väärään paikkaan, asukkaiden kiusaus tehdä ylimääräisiä oikopolkuja kasvaa ja esimerkiksi puutarhaan voi syntyä kulumisen kautta uusia, ei-haluttuja uria.”

Metsäisessä ympäristössä harva maalaa pitkospuiden pintoja. Mutta puutarhoissa mikään ei estä pitkosten pintakäsittelyä asentamisen jälkeen.

”Pitkospuut voi käsitellä puuöljyllä luontoon ja oman puutarhan sävyihin sopivilla väreillä”, Issakainen sanoo.

Kuvat