23.10.2020

Perinneaita tulee taas!

Suomalaisen maalaismaiseman peruselementteihin kuuluva aita on taas yleistymässä raja- ja koristeaitana. 
Alt

ProMaiseman Mika ja Marko viimeistelemässä pihapiirin perinneaitaa. Kuva: Studio Korento.

Perinneaidan tekemisen taito siirtyi vuosisatojen ajan sukupolvelta toiselle. Suomalaisen maalaismaiseman peruselementteihin kuuluva aita on taas yleistymässä raja- ja koristeaitana. 

Perinneaita, riukuaita, risuaita, lammasaita, pisto- tai pisteaita. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – rakkaalla aidalla vielä useampi. 

Vitaksilla sidottu ja viistoon ladotuista riu’uista rakennettu aita on vuosisatojen ajan ollut suomalaisen maalaismaiseman tärkeimpiä elementtejä. On jopa sanottu, että perinneaitojen ansiosta Suomessa olisi 1900-luvun alussa ollut erilaisia aitarakenteita enemmän kuin missään muualla maailmassa! 

Alla ProMaiseman Mika Issakaisen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. 

Mitä perinneaidat oikein ovat ja mitä niistä on hyvä tietää? 

Aiemmin aidoilla suojattiin viljely- ja piha-alueita koti- ja villieläimiltä. Hyvin tehty aita kestää nykypäivänäkin karja-aitana, mutta suurimman osan perinneaidoista teemme omakotitalojen ja kesämökkien pihoihin tai perinnemaisemiin raja-aidaksi tai koristeeksi.    

Miksi rakentaisin pihaani perinneaidan? 

Perinneaidan voi tehdä muiden aitojen tavoin antamaan näkösuojaa tai estämään vaikka koirien liikkumista pois pihapiiristä. Moni valitsee perinneaidan ulkonäkösyistä: puumateriaali sopii suomalaiseen maisemaan ja perinneaita muistuttaa suomalaisuudesta. Ympäristön kannalta perinneaita lienee se kaikkein paras, sillä siihen käytetään oman paikkakunnan puuta, sitä voi hirsitalon tavoin hoitaa ja kunnostaa, jolloin se kestää hyvin pitkään. Ja jos aitaan kyllästyy, aineksia ei tarvitse kuskata kaatopaikalle vaan ne voi pätkiä takkaan polttopuuksi.

Voiko perinneaidan tehdä itse?

Perinneaidan rakentamisen opettelu olisi suomalaisittain oikea kulttuuriteko. Aiemmin taito siirtyi sukupolvelta toiselle perinnetietona – nykyään ohjeita perinneaidan tekemiseen löytyy lehdistä ja netistä. Paras tapa oppia taito on osallistua kursseille, joissa kokeneempi aidantekijä näyttää mallia kädestä pitäen. Meiltäkin saa kysyä, olemme opastaneet ja rakentaneet aitoja esimerkiksi kyläyhteisöjen kanssa.

Voiko perinneaidan tehdä heinäseipäistä? 

Heinäseipäistä tehty aita on heinäseipäistä tehty aita. Perinteinen piste- tai riukuaita tehdään useimmiten kuusesta. Pystypuihin parasta materiaalia on hitaasti kasvanut, muutaman senttimetrin paksuinen kuusi. Kun pystypuita on eri pituisia, saadaan aita sommiteltua maaston ja maan rakenteen mukaan. Pystypuiden tyvet kuoritaan, teroitetaan ja tarvittaessa myös hiilletään (poltetaan kevyesti) lahoamisen estämiseksi. Aidaksiin käytetään useimmiten pitkäikäisiä alikasvoskuusia. 

Minkä verran perinneaidan tekeminen maksaa? 

Metrihinnat vaihtelevat erityisesti sen mukaan, minkä verran aitaa tehdään. Mitä pidempi aita, sitä pienempi yksikkökustannus on. Usein teemme aitaa siten, että asiakas on alussa mukana tekemässä ja opettelemassa. Kun työ on opittu, asiakas voi jatkaa omatoimisesti. Noin 30 metrin aidan kustannusarvio avaimet käteen -periaatteella on noin 1000-1500 euroa. Hintaan vaikuttaa ennen kaikkea, kuinka tiheäksi aita tehdään ja sidotaanko se vitaksilla.   

Kuvat